Kondenser üniteleri özellikle ticari ve endüstriyel işletmeler için pratiklik sağlar. Kullanışlı olmalarının yanında, güvenlik ve mükemmel performans sağlarlar.
Kondenser ünitesi nedir?
Kondenser ünitesi soğutucu akışkanı sıkıştırmaktan ve ısısını atmaktan sorumlu, ısı alışverişini sağlayan ve iç ünitenin soğutmasını sağlayan bir grup birleşenden oluşur.
Kondenser ünitesi, sistemin yüksek basınçlı tarafına monte edilir, kompresör, kondenser ve fandan oluşur. Bu parçalar, birbirine içeriden bağlıdır. Ünite ayrıca, likit tankı, kurutucu filtre, servis vanası, koruyucu çerçeve ve buharlaşma tavası gibi ilave bileşenler içerebilir.
Kolay uygulama için, kondenser ünitesi kurulum süresini ve soğutma sistemleri için bakım maliyetlerini düşürür. Soğutma projelerinde çok ihtiyaç duyulan, çok yönlülük ve yüksek performans sağlar.
Yoğunlaştırma ünitesi uygulamaları
Farklı boyutlarda, farklı kondenser ünitesi modelleri bulunur. Yüksek, orta ve düşük buharlaşma sıcaklıkları için, ev için kullanılabilecek küçük uygulamalardan, endüstriyel veya üretim fabrikaları için kullanılabilecek büyük ölçek uygulamalara kadar, geniş bir ölçekte uygulamalar mevcuttur.
En yaygın uygulamalar: soğuk hava odaları, teşhir vitrinleri, şerbetlikler, su sebilleri, ticari buz dolapları, hastaneler ve restoranlardır.
Yoğunlaştırma üniteleri nereye ve nasıl kurulur?
Kondenser ünitesi, soğutma sistemlerinde, soğuk dolaptan ayrılır. İklimlendirme için, sistemin içinden geçen soğutucu akışkanı soğutmaya yardımcı olacak harici bir doğal havalandırma olacağından odanın dışına kurulabilir. Bunun yanında, harici ortam ünitenin sesini de izole edeceğinden, iç ortamdakilerin sesi en az şekilde duymalarını da sağlar.
Kurulum yapılırken alınması gereken önlemler:
- Kondenser üniteleri temiz havanın kondensere ulaşabilmesi için açık bir alana kurulmalıdır. Bu sebeple kapalı alanlardan, duvarlardan ve ısı kaynaklarından ve diğer sistemlerden uzak kurulum yapılmalıdır.
- Eğer kapalı bir alana kurulacak ise, kondenser ünitesinin temiz hava alabileceği ve sıcak hava çıkışına engel olmayacak bir şekilde kurulmalıdır.
- Ayrıca, yüksek güneş ışığına, toza, yağmura maruz kalan veya sistemin çalışmasına engel olabilecek güçlü hava akımlarının olduğu yerlere kurulumdan da kaçınılmalıdır.
- Ünitenin kurulumu için dayanıklı, düz bir zemin seçiniz. Yumuşak veya yamuk yüzeylere kurulumdan kaçınınız.
- Kondenser ünitesi döngünün soÄŸuk tarafından (buharlaÅŸtırıcıdan – evaporatörden) çok uzak olmamalıdır, bu ÅŸekilde borularda basınç kaybı ve buna baÄŸlı verimlilik kaybı yaÅŸanmayacaktır. Bunun yanında sistemden çok uzak olan borularda yaÄŸ birikebilir ve kompresöre zarar verebilir. Bu yüzden en kısa ve en basit borulama tavsiye edilir.
- Kondenser ünitesini buharlaştırma (iç ünite) ünitesinden yukarı veya aşağı seviyede yerleştirmekten kaçınınız.