Bir soğutma marketi açmak

Kent nüfusundaki artış ve modern hayat talepleri, soğutucu pazarının genişlemesine neden olan faktörlerdir. Tüketicilerin yeni davranışları ile beraber, ticari soğutucu piyasasında da gelişme yaşandığını gözlemliyoruz. Bar, restoran, kafe, fırın, dondurma dükkânları, market gibi yerlerin giderek artan sayısı ile birlikte donduruculara, soğutuculara ve soğutucu tezgâh gibi uygulamalara duyulan ihtiyaç da artıyor. Transparency Market Research çalışmasına göre, ticari soğutucuların küresel piyasası 2012 ile 2018 arasında %60 artış gösterecek.

Soğutucu mağazalarını bu bilgiler ışığında açma konusunda ise, geniş bir servis pazarı fırsatları olduğunu fark ettik. Uygulamacı olarak çalışmak ve soğutucu ekipmanları için yedek parça pazarında bir satıcı olmak mümkün.

Eğer hali hazırda soğutucu sektöründe çalışıyorsanız veya bununla ilgili bir alanda iştirakleriniz varsa, bir mağaza açma konusunu düşünebilirsiniz. Mağazada soğutucu ekipmanları için parçalar satılabilir, örneğin havalandırma, soğutucu, dondurucu, içecek soğutucuları, ticari soğutucu vitrinler gibi.

Kendi işinizi yapın: kararları siz verin

Kendi işinizi yapmayı düşündüğünüzde, girişimci bir ruhla bunu yapmalı ve gerçekleştirmek ve yeniliklere açık olmaya istekli olmalısınız. Ancak bu sadece isteyerek olacak bir şey değil. Başarı faktörü iyi planlamayla çok ilgili.

Bu nedenle, fırsat ve tehlikeleri görmek, amaçlar belirlemek ve rekabeti anlamak gerekir.

Lair Francisco Assis Gusmã, Refrigás’ın sahibi, Sao Paulo içerisindeki en büyük ev aletleri dükkânının sahibi ve işletme 1989 yılında kurulmuş. Girişimci, mağazasının ihtiyaçlarını anlamasında pazar analizi yapması faydalı olmuş ve bölgenin bir başka mağaza ihtiyacını düşünerek beyaz eşya, çamaşır makinesi ve soğutucu parçaları satışına başlamış.

Bu analizi yaparken aşağıdaki sorulara yanıt arayın:

  • Şehrinizde soğutucu mağazaları var mı?
  • Satılan parçaların kalitesi nasıl?
  • Fiyatlar ve ödeme koşulları neler?
  • Servis ve depolama alanları nasıl?
  • Garanti ve değiştirme sistemleri ve teslimat ve teslim süreleri nasıl işliyor?

Bu yanıtlar size yerel pazarınızdaki ihtiyaçları ve durumu anlamanızda yardımcı olarak gelecekteki fırsat ve zorlukları da, fiyatlardaki rekabet gibi, görmenizi sağlar. İşinizin başarısız olmasına neden olabilecek tüm ihtimaller dikkate alınacak tehlikelerdir.

Bu zorluklarla beraber aynı zamanda pazardaki büyüme fırsatlarını ve karşılanmayan müşteri ihtiyaçlarını da analiz etmelisiniz. Lair’in durumunda örneğin, bu analiz ona rekabetteki zayıf noktaları görmesinde faydalı olmuş ve pazarda farklı nasıl çalışabileceğini göstermiştir.

Bu analizin sonunda artı ve eksileri tartabilirsiniz. Ancak, nihai kararınızı vermeden önce bir iş planı geliştirin. Size daha açıklık ve kararlı yanıtlar sunacaktır.

İş planı geliştirmek

Bir sonraki adım ise en önemlisi: bir iş planı geliştirmek. Bu iş planında işin amaçları ve takip edilecek adımlar belirlenir, riskler ve nasıl azaltılacakları ve belirsizlikler ifade edilir. Pazara giriş stratejisi de iş planlamadaki en kritik aşamalardandır.

Plan size, detaylı bilgileri göstererek yardımcı olur ve işinizin, ürünlerin, tekliflerinizin tanımını yapmanızı sağlar. Aynı zamanda bu şekilde müşteri profilinizi, gelecekteki tedarikçilerinizi, rakiplerinizin özelliklerini, zayıf ve güçlü yanlarını ve gelecekte karşılaşabileceğini senaryoları daha açık görmenizde de iş planı yardımcı olur.

Refrigás’tan Lair’in durumu da farklı değildi. Bir plan yaptı, müşterilerle araştırma yürüttü ve rekabet analizi yaptı. Lair; bu pazardaki açıkları ve rekabet durumunu bu şekilde görebildiğini ifade ediyor. Bu aşamanın onun için önemi, pazarın neye ihtiyaç duyduğunu anlamasını sağlaması olmuştur. Tecrübesiyle, aynı zamanda elde edilecek karlılığı hesaplamış, yatırımın dönüşünü ve yatırılan miktarın geri dönüş süresini hesaplamıştır.

Bir iş planı hazırlamanın bu yolculuktaki ilk adım olduğunu aklınızdan lütfen çıkarmayın. Bu adım, zaman, kararlılık, araştırma ve taahhüt ister. Ancak faydaları öyle çoktur ki tüm bu çabaya değdiğini zaman içerisinde göreceksiniz.

Yatırım

Yatırım aşamasında ise bir işi başlatıp sürdürmek için gerekli sermaye belirlenir. Işinizin ayakta durması için bu miktar iyi belirlenmelidir. Yatırımı şu şekilde ayırabiliriz:

Sabit yatırım

Sabit yatırıma, mağazanızı açmanız için gerekli malzemeler dâhildir. Bunu hesaplamak için aşağıdaki kalemlerin değerlerini tahmini olarak hesaplayın:

  • mobilyalar;
  • bina;
  • ekipman ve araçlar;
  • araba – vasıtalar;
  • işaretler, levha ve tabelalar.

Ön-işletme yatırımları:

Bunlar mağaza açılıp satışa başlamadan önce gerekli yatırımlardır. Şunları içerebilir:

  • Yeniden modelleme;
  • Eğitim masrafları;
  • Kayıt, sicil ve yasal işlemler;
  • Yeni mağazanın tanıtımı.

Döner sermaye:
Bu ise, firmanızın işletme sürecindeki tüm masraf ve maliyetlerini içerir. Döner sermaye her zaman gerekli olacaktır; işiniz başarılı olsa bile. Döner sermayeye şunlar dahildir:

  • Envanter yatırımı;
  • Nakit;
  • Maaş ödemeleri;
  • Ücretler;
  • Muhasebeci giderleri;
  • Kira;
  • Diğer işletme masrafları.

Satış döngüsü: kapıları açmaya hazırlık

Kendi işinizi başlatmak için, satış döngüsünün bir bütün halinde nasıl işlediğini anlamanız gerekir. Bu döngüyü, beş ana adıma ayırabiliriz: satın alma, depolama, satış, teslimat ve satış sonrası hizmetler.

1 – Satın alma

Ürün satın alma işleri çok titiz gerçekleştirilmeli, özellikle faaliyetlere başlamadan buna dikkat edilmelidir. Pazarınızı iyi tanıyın ve böylece maliyet-faydası en yüksek ürünleri nasıl alabileceğinizi öğrenin.

Hızlı ciro getirmeyen büyük oranlarda ürün almaktan kaçının. Bunlar kar getirmesi zaman alacak yatırımlardır ve aynı zamanda envanterinizde de yer kaplarlar. Bir uygulamacı olarak önceki tecrübeleriniz bu aşamayı kolaylaştırır!

2 – Depolama

Envanteriniz nerede saklanacak ve tutulacak? Nasıl düzenlenecek? Çıktı akışı nasıl kontrol edilecek? Bu soruların yanıtları depolama işlerinizin yönetilmesi ve kontrolü aşamalarında size çok yardımcı olacaktır; böylece envanterinizi düzenli ve gerektiği şekilde tutup depolayabilirsiniz. İyi yönetilmiş envanter ise size günden güne artan bir rahatlık verecektir.

3 – Satış

Bu iş yerinizin ana amacıdır. Satış aşamasında, müşterilerinize istedikleri ürünleri sunar ve satış gerçekleştirirsiniz. Her zaman müşterilerinizi anlamaya ve kendinizi mükemmel bir satış uzmanı olmak için eğitip geliştirmeye çalışın.

4 – Teslimat aşaması

Bu aşamada ise, satın alınan ürünün teslim edilmesi vardır; zamanında ve önceden üzerinde anlaşılmış koşullar çerçevesinde. Teslimat yöntemi satın alınan miktar ve hacme göre değişiklik gösterir.

5 – Satış sonrası

Bu aşamada müşteri sadakati özellikle aranır. Böylece işinizin uzun ömürlü olmasını sağlarsınız. Bu aşamada, müşteri memnuniyeti anketleri, bakım hizmetleri ve özel promosyon ve diğer servisler sunulabilir.

Kapılar açıldıktan sonra

Mağazanızın kapıları açıldıktan sonra, yeni zorluklarla yüzleşirsiniz. Lair’e göre ilk zorluk, kaynaklardaki yetersizlikten ötürü arabasını satmak zorunda kalması ve firmasına yatırım yapmasıydı: “Ardından daha fazla tecrübe ve pazar bilgisi olanlarla rekabetle karşı karşıya geldim. Bir süre sonra ise, elektrik kesintilerinden ötürü sektörümüzdeki birçok firma satışlardaki azlıktan ötürü kapanmak zorunda kaldı. O güne kadar, pazarda tutunmak için gün be gün zorluklarla ve rekabetle karşılaştım”. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen Lair bir girişimci olarak işine tutundu ve iki çalışanla başladığı iş yerinde şu anda tüm Sao Paulo’ya hizmet veren 74 çalışanı olan bir mağaza haline geldi. Bu noktaya gelmek için Lair’in çok titiz ve dikkatli kararlar vermesi gerekti: “Firmamda mümkün olduğunca yeniliklere açık bir şekilde çalışıyoruz”.

Bu nedenle, iyi geliştirilmiş bir iş planının yanı sıra, işinizi kurarken bir de işinizin tanıtımı için planlama yapmanız gerekli. Basılı gazeteler, radyolar, el ilanları gibi geleneksel medyaya yatırım yapabilirsiniz. Bu bakımdan, Dijital Pazarlamaya yatırım yapmak da işiniz için fark yaratabilir! Bu konudaki önerilerimize bir bakın.

Ayrıca, daima güncel pazar yeniliklerini gözlemleyin ve bunu yapmak için sektörle ilgili dergi ve internet sitesi gibi kaynakları sürekli olarak takip edin. Cantaş Tekniği takip ederek daima soğutucu pazar hakkında yeni ve güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Ve unutmayın: attığınız her adımda, bunu dikkatlice ve planlayarak yapın, daima verdiğiniz kararların yol açabileceği riskleri ve fırsatları takip edin.